
Jesteśmy tym, co jemy! Bardzo proste i często powtarzane stwierdzenie. Jednak jest w nim dużo prawdy! Wiele moich klientek, które naprawdę dbają o dobór produktów pielęgnacyjnych, nadal boryka się z przesuszonymi lub wypadającymi włosami. Dlaczego? Sporo osób zapomina, że o ogólną kondycję włosów należy dbać także od wewnątrz! Nieoceniony wpływ na wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci ma właśnie odpowiednia dieta. O tym, jakie składniki warto włączyć do codziennych posiłków, aby zadbać o włosy “od środka” już w dzisiejszym wpisie!
Suplementy na włosy
Zdrowego jedzenia nie da się niczym zastąpić, dlatego różnego rodzaju tabletki na włosy mogą być jedynie dodatkiem. Suplementy mają pomagać przy prawidłowym odżywianiu oraz uzupełnianiu niedoborów witamin w newralgicznych momentach, takich jak przesilenie jesienne. Żaden suplement nie jest w stanie wzmocnić włosów i zapobiec ich wypadaniu, jeśli nasza dieta bazuje na niezdrowych przekąskach.
Co lubią włosy?
To właśnie w jedzeniu kryją się wszystkie te substancje oraz wartościowe składniki, które powinniśmy przyjmować, aby wzmocnić włosy:
• aminokwasy i białko – niezbędne do prawidłowej budowy włosów,
• minerały – cynk, krzem, żelazo, magnez i wapń, potrzebne do wzmocnienia,
• witaminy z grupy B – regulują procesy w skórze głowy, nadają włosom połysk,
Co warto jeść?
• Orzechy – zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, a także witaminy m.in. A, D i E; to dlatego włosy lubią orzechy, ponieważ są dzięki nim bardziej błyszczące i gęste,
• Jajka – najlepsze źródło pełnowartościowego białka, z którego są zbudowane włosy, a także witamin A, D oraz B,
• Rośliny strączkowe – czyli fasola, soczewica, ciecierzyca, groszek oraz bób zawierają bardzo dużo protein, cynku i żelaza, czyli składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i regeneracji włosów,
• Pieczywo pełnoziarniste – o wiele zdrowsze niż pieczywo białe, ponieważ to właśnie w otoczce każdego ziarna kryje się najwięcej składników odżywczych: witamin z grupy B, antyoksydacyjnej witaminy E, a także żelaza, fosforu, potasu i wapnia; dzięki temu wzmacnia włosy, nadaje im gęstość i blask.
• Pestki dyni – skarbnica niezbędnego włosom wypadającym cynku, źródło mikroelementów oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3 oraz B9; pestki dyni są świetne jako przekąska albo dodatek w pieczywie,
• Zielone warzywa – brokuły, brukselka, sałata i szpinak to warzywa, które powinny na stałe zagościć w menu osób, które mają problemy z włosami; zawierają dużo żelaza hamującego wypadanie włosów, a także witamin A oraz C,
• Papryka – to prawdziwa bomba witaminowa, w papryce znajdziemy komplet witamin i soli mineralnych, które powinna zawierać dieta na włosy, a także niezbędne w regeneracji białko.
• Ryby – podobnie jak orzechy są źródłem cennych kwasów omega, które warto dostarczać włosom na każdym etapie ich wzrostu, aby były mocne i lśniące.
Podsumowanie



AUTOR
Marlena Mańko
Założycielka Kairos Edu z ponad 20-letnim doświadczeniem w zawodzie fryzjer damski. Od 2004 roku instruktorka kilku wiodących marek kosmetyków fryzjerskich. Organizatorka szkoleń Master Class z upięć wieczorowych, koloryzacji, barberingu. Właścicielka salonu Studio Kairos w Radzyniu Podlaskim. Założycielka Akademii Kairos Edu oraz projektu Kairos Edu – szkolenia fryzjerskie. Projekt ten cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród fryzjerów, chcących rzetelnie odpowiadać na potrzeby rynku. Jej szkolenia są wysoko oceniane przez odbiorców za fachowość, prosty przekaz i ciekawe techniki pracy.